top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDavid Fogad

TZ: Fond Českého Bydlení meziročně narostl o 142 % a expandoval na Slovensko

Fond Českého Bydlení (Fond) letos pečlivě analyzuje nabídku na trhu nemovitostí nejen v České republice, ale také na Slovensku. Díky novým akvizicím rekordně rozšířil své portfolio a objem majetku Fondu poprvé v historii překročil hodnotu 300 milionů korun. V průběhu léta Fond dokončil akvizici tří činžovních domů v rezidenční čtvrti města Komárno, a tím expandoval na Slovensko. Fond uskutečnil také svou první akvizici činžovního domu v Praze, doposud totiž vlastnil nemovitosti pouze v regionech ČR.


Jakub Kořínek, spoluzakladatel Fondu Českého Bydlení komentuje: „Hodnota investičních akcií od počátku roku do 31.7. narostla o necelé 4 %, což nám dává dobrou prognózu i pro další plánované ocenění na konci roku 2022. Naším cílem je dosáhnout podobného nebo lepšího zhodnocení ve srovnání s loňským rokem, které činilo 7,72 % p.a. Investoři, kteří jsou s naším Fondem již od samotného počátku, dosáhli již nyní zhodnocení přesahující 30 %. Nejdynamičtější růst ale náš Fond zaznamenal v rámci celkového objemu majetku pod správou.“


Fond Českého Bydlení pro letošní rok avizoval, že má velké plány v oblasti nových investic do nemovitostí a chce tak rozšířit své portfolio činžovních domů.


„Letošním cílem Fondu bylo více než zdvojnásobit objem svého majetku tak, aby jeho efektivní umístění zajistilo další zajímavé zhodnocení pro investory. Tento cíl se nám podařilo naplnit již ve třetím čtvrtletí letošního roku, kdy jsme překročili hodnotu objemu Fondu přes 300 milionů korun, což činí navýšení o 142 %,“ konstatuje ke splněným plánům Fondu jeho výkonný ředitel Petr Illetško. Fondu se navíc povedlo uskutečnit rekordní objem nových investic překračující hodnotu 100 milionů korun.


Další plány Fondu v České republice i na Slovensku

„Za letošní rok jsme jenom na území Slovenska analyzovali několika desítek investičních příležitostí a nyní jednáme o akvizici dvou činžovních domů v krajských městech. Plánujeme tak zde své působení dále rozšiřovat, jelikož na slovenském trhu vnímáme značný potenciál. V rámci České republiky máme nyní poměrně dost aktivit, jednak jsme započali projektové práce na naší poslední akvizici v Praze a současně také plánujeme rozsáhlejší investici do nemovitosti ve Znojmě, kde je cílem vytvořit nové bytové jednotky zrekonstruováním stávajících kancelářských prostor. Nepolevujeme však ani v akviziční činnosti, jelikož nyní pracujeme na akvizici hned tří nemovitostí v lokalitách Ostrava, Frýdek-Místek a v okolí Mladé Boleslavi. Předpokládáme, že bychom tyto akvizice mohli dokončit ještě do konce tohoto roku,“ uzavírá David Fogad, obchodní ředitel Fondu Českého Bydlení.


Informace k dokončeným akvizicím

Akvizice na Slovensku zahrnuje tři sousedící činžovní domy v rezidenční čtvrti města Komárno, které se nachází na jihozápadě Slovenska na hranicích s Maďarskem. Toto okresní město ležící na soutoku Váhu a Dunaje tvoří centrum celého regionu, ve kterém se dlouhodobě rozvíjí jak průmyslová výroba, tak oblast vzdělávání a služeb. Občanská vybavenost je zde úplná, nachází se zde dokonce i univerzita. Nemovitosti jsou ve velmi dobrém stavebně-technickém stavu, dva domy prošly kompletní rekonstrukcí v roce 2017 a třetí je novostavbou ze stejného roku. Domy stojí na vlastním oploceném pozemku, který navíc nabízí celkem 45 parkovacích stání pro nájemníky. Celkem se tedy jedná o 28 bytových jednotek s pronajímatelnou plochou 1 361,6 m2.


Další akvizicí je činžovní dům v lokalitě Praha – Pankrác. Tento tradiční cihlový dům postavený v roce 1929 má čtyři nadzemní a jedno podzemní podlaží. Část pozemku, na kterém dům stojí, je nezastavěna a má potenciál k vytvoření parkovacích míst. Dům se nachází ve vyhledávané rezidenční lokalitě s plnou občanskou vybaveností. Dům je v průběžně udržovaném stavu, aktuálně

je obsazen pouze částečně a čeká ho rekonstrukce a menší redevelopment, který povede k vytvoření

dalších bytových jednotek, navýšení celkové pronajímatelné plochy a také celkové hodnoty nemovitosti. V současné době je zde 10 bytů, jeden komerční prostor, skladové prostory a půda s pronajímatelnou plochou 874 m2 a 235,5 m2 půda.





O Fondu Českého Bydlení SICAV

Fond byl založen v roce 2018. Investuje skrz své dceřiné společnosti do rezidenčních nemovitostí s atraktivním nájemním výnosem zejména v regionech celé ČR. Fond vlastní a spravuje nemovitostní portfolio v hodnotě necelých přes 272 mil. Kč a jeho čisté obchodní jmění (NAV) činilo k 31.7.2022 hodnotu 302,8 mil. Kč. Fond je zařazen mezi TOP realitní fondy ČR a je členem Asociace nájemního bydlení. Zakladateli Fondu jsou zkušení investoři Tomáš Novák a Jakub Kořínek. Výkonným ředitelem Fondu je od 1.1.2022 Petr Illetško. Fond identifikuje regiony s optimálním poměrem mezi cenou nemovitostí, nájemním výnosem a lokálními ekonomickými specifiky. Vytváří efektivní infrastrukturu ke správě nemovitostí, zajišťující kontakt s nájemníky, výběr nájemného a průběžnou údržbu. Díky lokální znalosti vybraných regionů umožní vyhledat nejlepší investiční příležitosti v dané oblasti včetně těch, které nejsou běžně inzerovány. Administrátorem a obhospodařovatelem Fondu je od 1.3.2022 CODYA investiční společnost, a.s., depozitářem Fondu je Československá obchodní banka, a.s. Více informací na www.fondbydleni.cz

63 zobrazení0 komentářů
bottom of page