top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDavid Fogad

Zhodnocení akcií Fondu Českého Bydlení za rok 2022 atakuje hranici 10 %

Fond Českého Bydlení SICAV, a.s. oznamuje hospodářské výsledky za rok 2022, které byly opět rekordní. Fond dosáhl zhodnocení na úrovni 9,72 % p.a., což je o 2 % více než v roce 2021 (7,72 %). Díky novým akvizicím rekordně rozšířil své nemovitostní portfolio na hodnotu přes 368 milionů korun, což tvoří meziroční nárůst o 119 %. V uplynulém roce Fond, který se primárně zaměřuje na české regiony, vstoupil na slovenský trh a učinil také svou první akvizici činžovního domu v Praze.


Jakub Kořínek, spoluzakladatel Fondu Českého Bydlení komentuje: „Rokem 2022 se uzavřel již pátý rok existence našeho fondu. Těší nás, že se naše unikátní investiční strategie v průběhu let prokázala nejen jako životaschopná z pohledu výnosů, ale také atraktivní pro čím dále více investorů a distribučních partnerů. Investoři, kteří jsou s naším Fondem již od samotného počátku, dosáhli již nyní zhodnocení 38,1 % a významně tak překonali dosavadní míru inflace.“


Úspěšný rok Fondu je podpořen i aktuální situací na trhu, kdy český trh vlastnického bydlení zažil v roce 2022 významné ochlazení a jeho důsledkem je prudký pokles prodejů a celkové poptávky po koupi bytů a rodinných domů. Naopak nájmy pokračují v růstu, v některých regionech i na dvouciferné úrovni překonávající inflaci.


Zvýšený zájem investorů se také projevil v počtu nově vydaných investičních akcií fondu, který byl v porovnání s rokem 2021 téměř trojnásobný. Dalším cílem, kterého jsme v uplynulém roce dosáhly, je více než zdvojnásobení objemu majetku fondu, který dosáhl hodnoty 350 mil. Kč. V příštím roce budeme opět vyhledávat výnosově zajímavé činžovní domy v městech s dobrou socioekonomickou strukturou a rozvinutým trhem nájemního bydlení,“ konstatuje ke splněným plánům Fondu jeho výkonný ředitel Petr Illetško.


Vývoj hodnoty akcií v čase


„To, že trh nájemního bydlení roste na úkor vlastnického bydlení potvrzuje i celá řada developerů, která zahájila projekty typu výstavby do pronájmu (build-to-rent). Dalším ukazatelem potvrzujícím posilující trend nájemního bydlení je tempo růstu cen nájmu, které překonalo tempo růstu cen nemovitostí. V krajských městech dosáhl dle Deloitte Rent Index průměrný meziroční růst cen nájemného hodnoty 9,1 %,“ uzavírá David Fogad, obchodní ředitel Fondu Českého Bydlení.



O Fondu Českého Bydlení SICAV

Fond byl založen v roce 2018. Investuje skrz své dceřiné společnosti do rezidenčních nemovitostí s atraktivním nájemním výnosem zejména v regionech celé ČR. Fond vlastní a spravuje nemovitostní portfolio v hodnotě přes 368 mil. Kč a jeho čisté obchodní jmění (NAV) činilo k 31.12.2022 hodnotu 350 mil. Kč. Fond je zařazen mezi TOP realitní fondy ČR a je členem Asociace nájemního bydlení. Zakladateli Fondu jsou zkušení investoři Tomáš Novák a Jakub Kořínek. Výkonným ředitelem Fondu je od 1.1.2022 Petr Illetško. Fond identifikuje regiony s optimálním poměrem mezi cenou nemovitostí, nájemním výnosem a lokálními ekonomickými specifiky. Vytváří efektivní infrastrukturu ke správě nemovitostí, zajišťující kontakt s nájemníky, výběr nájemného a průběžnou údržbu. Díky lokální znalosti vybraných regionů umožní vyhledat nejlepší investiční příležitosti v dané oblasti včetně těch, které nejsou běžně inzerovány. Administrátorem a obhospodařovatelem Fondu je od 1.3.2022 CODYA investiční společnost, a.s., depozitářem Fondu je Československá obchodní banka, a.s. Více informací na www.fondbydleni.cz

75 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page