top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDavid Fogad

Má smysl investovat do nemovitostí?

Na mých školeních, prezentacích a setkáních s investory opakovaně dostávám tyto zdánlivě jednoduché otázky: "Má teď vůbec smysl investovat do nemovitostí? Jakým způsobem může v příštím roce tento trh zasáhnout stagnace, případně recese?"


Moje odpověď je již celkem ustálená a používám ji poměrně často. Zní zhruba následovně:

Je dobré si uvědomit, že nemovitosti jsou jedním z nejstarších investičních aktiv a dlouhá tisíciletí tvoří základ portfolia téměř všech investorů. Zatím nic nenaznačuje tomu, že by se to mělo změnit, a to i přes veškeré inovace, které nám přináší 21. století. Ať už se jedná o pořízení vlastního bydlení anebo koupi nemovitosti za účelem generování výnosů z nájmu, většina investorů považuje nemovitosti za tradiční uchovatele hodnoty.


Oproti jiným investičním aktivům se odlišují hned v několika aspektech. Nabízejí totiž pravidelný výnos z nájemného spojený se stálým cash flow čímž umožňují lepší finanční plánování a možnost dalšího zhodnocení výnosů. Nemovitosti historicky zaznamenávají poměrně nízké výkyvy hodnoty v čase a v případě rezidenčních nemovitostí navíc projevují známky relativně necyklického trhu.


Právě rezidenční nemovitosti jsou specifickou třídou aktiv, na které je vhodné se zaměřit v dobách očekávané recese. Potřeba bydlet je totiž trvalá a je nutné ji uspokojit v každé fázi ekonomického cyklu. Ceny bytů jsou vlivem převisu poptávky nad nabídkou ještě pořád na vzestupu a i přes viditelný pokles růstu cen na jednocifernou úroveň je celkový pokles cenové hladiny v nedohlednu. Snižování dostupnosti vlastního bydlení vlivem regulatorních omezení a specifické situace na českém trhu s nemovitostmi vede ke zvyšujícímu zájmu o nájemní bydlení. Nezanedbatelný je také trend sdílené ekonomiky a obecné preference nastupující generace po flexibilitě a nezávislosti. Ten ve spojení s rostoucí životní úrovní vytváří prostor pro další rozvoj trhu s nájemním bydlením a atraktivní výnosy pro investory i v časech chřadnoucí ekonomiky.

24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page